S-a aflat cine este bărbatul care a decedat după ce a încercat să salveze din valurile mării un turist de 28 de ani, în Eforie Nord. Acesta se numea Sorin Georgian Olariu, avea 48 de ani, era din Târgoviște și venea în fiecare an să lucreze ca salvamar.
Sorin Georgian Olariu, în vârstă de 48 de ani, din Dâmbovița, a sărit în ajutorul tânărului, însă din păcate curenții s-au dovedit mai puternici. Amândoi au fost aduși la mal, însă Sorin nu a răspuns protocolului de resuscitare fiind declarat mort, potrivit Replica de Constanța.
Știre inițială
Bilanțul deceselor prin înec la Marea Neagră a ajuns luni la trei.
Două persoane au fost scoase din apă de către salvamari din Saturn, golful Diana, luni dimineața, dar cu toate eforturile, una dintre ele, un tânăr de 23 de ani, a fost declarat decedat.
Tânărul de 23 de ani a intrat în marea agitată, ignorând steagul roșu arborat, iar manevrele de resuscitare aplicate au fost în zadar, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța.
La fața locului au intervenit șenilata și SMURD Saturn și la fata locului a fost solicitat si elicopterul SMURD. A doua persoană scoasă din mare este în stare bună.
Ulterior, alte două persoane au fost scoase din mare de către salvamari, în Eforie Nord, dar nu au răspuns favorabil manevrelor de resuscitare și a fost declarat decesul acestora. E vorba de doi bărbați, unul de 28 ani din Ialomița și, respectiv, 48 ani din Dâmbovița.
Primul deces pe litoralul românesc din acest sezon a fost în 6 iunie, când un tânăr de 16 ani și-a pierdut viața după ce a sărit de pe un dig, însă s-a lovit la cap, la Costinești. Anul trecut, pompierii ISU Dobrogea a fost chemați să intervină în cazul a 81 de persoane care s-au înecat. 65 de persoane au reușit să fie salvate, în timp ce 15 și-au pierdut viața.
Turiștii nu țin cont de avertizări – chiar și steagul roșu – și intră în apă, a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor, într-o intervenție telefonică la Digi24, potrivit G4 Media.
„Turiștii au venit la mare să se distreze, să se relaxeze. Nu mai țin cont de steagul roșu, nici de avertizări”, a spus acesta.
Potrivit spuselor salvamarului, tânărul de 23 de ani din Iași s-a aruncat în apă împreună cu un prieten, deși nu știa să înoate prea bine, iar curenții erau curenți foarte puternici. „Colegul lui a reușit să ajungă la mal. A fost recuperat și el, a venit și Smurdul. Se pare că e o mică șansă să supraviețuiască”, a spus Vasile Borteș.
Având în vedere prognoza meteo, steagul roșu va fi arborat pe litoral probabil pentru următoarele zece zile, a spus Vasile Borteș,
„Nu cred că vreți să auziți ce cuvinte ne aruncă. Ce să mai dai sfaturi când de ani de zile batem monedă?”, a menționat șeful salvamarilor.
În plus, unii dintre turiști nu își iau medicamentele pe care le au prescrise, nu se hidratează, leșină pe plajă. El i-a rugat pe părinți și bunici să supravegheze copiii, doar duminică fiind pierduți trei copii pe plajă.
Turiștii trebuie să fie atenți la indicațiile salvamarilor și să nu se aventureze în marea agitată. Astfel, Primăria Constanța a amintit recent care e semnificaţia culorilor steagurilor de avertizare de la malul mării, pentru siguranța turiștilor:
„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ţinem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, anunţă Primăria Constanţa.
Astfel, steagul roşu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.
Pe tot parcursul sezonului estival, peste 100 de salvamari şi personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă şi veghează plajele din Constanţa şi Mamaia între orele 8:30 – 19:30.